Miksi Espoo2023 vuosikokouslogossa on liito-orava?

10.2.2023

Hei, minä olen Erkku, Espoon liito-orava. Joku leijona oli kysynyt, miksi minä liihottelen Lions-liiton vuosikokoustunnuksessa. Totta kai liihottelen, sillä minähän asun täällä Otaniemessä, missä Dipoli sijaitsee.

Täällä asustaa muutakin sukuani. Meitä elää täällä Espoossa oravatieteilijöiden mukaan n. 800. Kaikkia en suinkaan tunne, vaikka sukua ovatkin.

Liito-orava on kuulemma indikaattorilaji. Se tarkoittaa, että asuinalueemme ovat arvokkaita luontotyypiltään. On todennäköistä, että täällä elää muitakin suojeltavia lajeja kuin me liito-oravat.

Meidän käyttäytymistämme tutkittiin vuoden 2014 aikana Espoonlahdessa ja Matinkylässä. Radiopannan avulla tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin muun muassa käyttäytymistämme kaupunkimaisessa ympäristössä. Meidän ei havaittu häiriintyvän liikenteestä tai ihmisistä. Höh, miksi me häiriintyisimme, jos eivät ihmisetkään häiriinny meistä!

Meitä liito-oravia elää Euroopan unionissa vain Suomessa ja Virossa. Meidät on luokiteltu lajiltamme vaarantuneiksi, siksi meitä arvostetaan ja suojellaan. Espoon kaupunki rakensi meille jopa oman ilmasillan moottoritien yli. Se maksoi 200 000 €, joka joidenkin mielestä on ihan hirmuinen summa, mutta sillat maksavat, varsinkin ilmassa olevat. On selvää, että kaikki eivät pidä meistä. Espoossa on jopa hakattu kokonaisia metsiköitä, ettemme levittäytyisi kaikille alueille.

Tulethan Sinäkin tapaamaan minua kesäkuun 9. tai 10. päivä, tervetuloa!

Terveisin                                                                                                                  

Erkku